Hvordan du kan gøre dit mixstudie til et tryggere sted – del 4.

Idéer og inspiration

Inspiration og nye friske idéer er naturligt nok meget vigtigt når man beskæftiger sig med et fag der indeholder kreative elementer. Det pirrer nysgerrigheden og motiverer. Så hvad gør man når man som jeg skal komme med gode idéer på kommando til kunderne i butikken? Først og fremmest skal man kende sig selv og vide hvad der fungerer og ikke fungerer for ens kreativitet.

Jeg ved fx at følgende er godt for min :

 • At jeg har sovet godt.
 • At jeg ikke er stresset
 • At jeg ikke er syg.

Følgende fungerer ikke for mig :

 • At jeg har sovet dårligt.
 • At jeg ikke ved hvor næste husleje skal komme fra.
 • At jeg har tømmermænd og i det hele taget noget som helst der indebærer alkohol, bortset fra at desinficere mit tastatur.

Det meste af ovenstående kan jeg ikke altid kan kontrollere. Derfor er det godt at have andre kilder at trække på, også når man er træt, fattig og eventuelt har tømmermænd. I denne artikel vil jeg fortælle lidt om hvad jeg gør for at få gang i idéerne.

Inspiration fra plader

Jeg lytter rigtigt meget til musik, det er en del af min hverdag. Og jeg mener lytter som i at jeg sidder og ikke beskæftiger mig med andet. Jeg har ligesom to overordnede dele af min musiksamling. Der er de plader der af forskellige årsager ligger mit hjerte nært og simpelthen er det musik jeg holder allermest af. Derudover har jeg en endnu større samling af musik som jeg lytter til af mere faglige grunde. Det kan være fordi jeg godt kan lide vokallyden, trommerne eller en effekt, musikalsk som teknisk. Nogle gange bruger jeg pladerne til at aflure hvordan de konkret har opnået en eller anden sound, så jeg selv kan genskabe den. Men oftest bruger jeg dele fra forskellige plader, så jeg måske beslutter mig for at vokalen skal lyde og balancere lidt som plade A, trommelyd/balance som plade B osv. På den måde giver jeg mig selv små udfordringer når jeg skal lave fundamentet til et nyt mix, og får nogle konkrete mål at gå efter.

Inspiration fra bøger og blade

En anden vigtig inspirationskilde er bøger og blade, fx interviews med producere og lydteknikere der fortæller om hvordan de arbejder. Man kan få konkrete tips og tricks, og måske endnu vigtigere, et indblik i hvordan de tænker og griber forskellige problemstillinger an. Man sidder jo ikke med de samme kunstnere og studier som de gør, men derfor kan det alligevel være forfriskende med nye vinkler, så man kan gøre sig nogle tanker om hvordan man kan tilpasse idéerne til de midler man selv har til rådighed og dermed opfinde sin egen teknik.

Her er par bud på bøger, blade og personer som har inspireret mig (klik links) :

 • Mix – amerikansk blad med et væld af interviews og reportager
 • Resolution Magazine – hed i gamle dage Studio Sound og er det gældende britiske magasin om lyd. Fyldt med idéer og viden.
 • Temples of Sound: Inside the Great Recording Studios – en af de fedeste bøger jeg har læst om de klassiske gamle amerikanske studier, fyldt med røverhistorier og beskrivelser af teknikker.
 • Recording The Beatles– har nævnt den i en tidligere artikel og kan simpelthen ikke anbefale den nok. En vanvittig detaljeret beskrivelse af alt det udstyr og  de teknikker der blev brugt på alle Beatles pladerne. Helt ned til impedansen i Pauls baskabel på Sgt. Pepper. Man føler sig unørdet og sjusket i forhold til det arbejde der ligger bag.
 • Mark “Spike” Stentbenhård engelsk mixermand, der ved hvordan popmusik skal skrues sammen.
 • Trevor Hornmin gamle producerhelt, der godt nok ikke er så hip mere, men hold nu op hvor er der mange lækre detaljer i hans produktioner, der kan bøjes til nutidige idéer. Han har bla. lavet “Video Killed the Radio Star”
 • Steve Lipson – har produceret Annie Lennox “Diva” – så behøver jeg ikke sige mere.
 • Rudy Van Gelder – legendarisk optiker der har optaget et væld af fantastiske jazzplader, bl.a  John Coltranes “A Love Supreme”

Genrebevidsthed

At være bevidst om hvad der er kernen i forskellige musikalske stilarter er vigtigt. Når man skal balancere instrumenterne skal man forstå hvad der er det musikalske grundlag for en bestemt genre. På den måde sikrer man at det grundlæggende swing eller udtryk er iorden, så man ikke prioriterer hardangerfelen højere en surdoen når man mixer sambamusik, for nu at sætte det på spidsen.

Alle stilarter har forskellige lydmæssige kendetegn, der kan være resultatet af en tradition og hvordan de førende kunstnere inden for genren, nu engang har produceret deres indspilninger. De er på den måde blevet en del af vores kultur og det kan man udnytte når man mixer. De fleste mennesker kan genkende The Beatles når de hører dem og hvis man lærer de teknikker der blev brugt på deres plader at kende, har man en stor lydpalette at trække på. At “citére” en karakteristisk sound er en effektiv måde at tiltrække sig opmærksomhed, for det maler lynhurtigt billeder i hovedet på lytteren og bliver på den måde et godt hjælpemiddel når “scenen” skal etableres.

Mindst lige så vigtigt er det at man får nogle konkrete opgaver og mål der kan bruges som udgangspunkt for resten af mixprocessen.

Det er egentlig ikke så tit at mine mix bliver en autentisk kopi af en bestemt stilart. Jeg bruger det mere som en indledende øvelse der sætter gang i fantasien og giver en idé om stemningen i nummeret. Herefter kan jeg så kritisere og justere mixet så det efterhånden bliver til min egen sound.

Her er nogle eksempler på karakteristiske lydteknikker :

 • John Lennon : A.D.T vokallyd – Er ikke så nem at kopiere helt autentisk, da den blev skabt ved hjælp af to analoge båndoptagere som de færreste trods alt har til rådighed idag. Men med en smule slapecho og måske lidt chorus eller flanger kan man komme tæt nok.
 • 50’er rock : slapecho og platereverb
 • John Bonhams trommelyd – indspil trommerne i et rigtigt stort rum med lidt hårde reflektioner og masser af comp på overheads. Husk trommerne skal være Ludwig og helst med en 24″ stortromme.
 • Tony Levins baslyd – ring til Tony Levin for jeg ved ikke hvordan han gør.
 • Vikingarna : 40 km lang rumklang og flerstemmig saxofon
 • The Edge : rytmisk ekko på guitaren
 • Phil Collins trommer : Gretch toms uden bundskind, compressor og gated rum.

Det kan også være referencer til bands og kunstnere der hver især har defineret en overordnet lyd som de fleste med en smule musikkendskab kan genkende :

 • The Beatles
 • Led Zeppelin
 • Pink Floyd
 • Kraftwerk
 • Nirvana
 • Depeche Mode

…find selv på flere

Det er jo ikke altid at de elementer man skal bruge overhovedet er blevet optaget, derfor prøver jeg på at få lavet nye dubs hvis jeg virkeligt vil følge en idé til dørs.

Muligheder i begrænsninger

Nogen gange kan det være inspirerende og til tider direkte nødvendigt ikke at have for mange muligheder. Den teknologiske udvikling de sidste 15-20 år har gjort det muligt for os almindeligt dødelige at have meget avanceret udstyr til vores rådighed i studiet. Det er på mange måder fantastisk, men det kan også have den stik modsatte effekt. Det kan være forførende så man bliver fristet til at alt kan løses ved at hælde mere gear på. Da jeg startede med harddiskrecording for ufatteligt mange år siden, havde jeg computeren fuld af plugins og det kunne ikke blive kompliceret nok. Men efterhånden som jeg har fået erfaring har jeg indset at det overhovedet ikke er der det sker. At lytte og være bevidst om hvad jeg egentlig hører er det der rykker mest. Det og så en meget lille udvalgt samling af plugins som jeg bruger sparsomt og kender rigtigt godt.

Jeg prøver at huske mig selv på at fantastisk lyd har eksisteret siden 1950’erne og at den teknologiske udvikling ikke har gjort den bedre – bare nemmere. Presets og diverse “hjælpsomme” plugins har den fare at de kan afholde en fra at stikke fingrene helt ned i skidtet og forstå og mærke det materiale man sidder med. På den måde får man ikke udviklet sin naturlige intuition der ellers kommer over tid. Det kan virke begrænsende og hæmmende på den kreativitet som vi, trods alt, stadig har mere af end maskinerne. Der skal selvfølgeligt være plads til at lege og afprøve nye ting, men der skal også være plads til at lade være.

Det var forløbigt min lille serie om mix – der kommer sikkert mere senere, men i den kommende tid vil jeg gå igang med at producere noget mere materiale – tekst og video – om compressorer, så kig forbi.One comment

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s